Bylinné kulinářství i hrnce a pánve. Regionální značka má sedm přírůstků

Sedm nových produktů, které vznikají nápady a rukami místních lidí, nese od úterý 16. června značku JESENÍKY originální produkt®. Certifikační komise zasedla netradičně v prostorách výroby jednoho z uchazečů o ochrannou známku, tuzemského producenta nádobí v Javorníku.

“Ochranná známka existuje v Jeseníkách už deset let. Za tu dobu zasedla certifikační komise dvacetkrát a udělila certifikát 120 výrobkům. Někteří držitelé po čase neobnovili certifikát nebo jej ukončili spolupráci. Aktivních držitelů máme aktuálně 80,” uvedla koordinátorka značky JESENÍKY originální produkt® Barbora Haušková.

Novinky komise často může posoudit všemi smysly. Ochutnala například low carb zákusky ze směsí manželů Duboských. Ti jako jediní v Česku vyrábí low carb směsi. Ty obvykle mají vysokou hodnotu tuku. Duboští však šli dál a odbourali tuky, jejich směsi na granoly, kaše, pečení či krekry jsou tak navíc i dietní. Ochutnávalo se i Bylinné kulinářství z ranče Majoránek, tedy koření, bylinné oleje a octy, medové pochoutky a hořčice. Na medu se zůstalo i v případě Bee-daddy´s. Pod touto značkou se certifikoval skořicový med a medová hořčice. Plody zahrad i lesů zpracovává Markéta Kubinová, její marmelády nesou název Z darů jesenických hor.

S nostalgií vzpomínají nejen milovníci regionální historie na zdejší produkci a zpracování lnu. S nápadem vrátit se k této tradici přišli manželé Holubovi. I když len pochází z jiných evropských zemí, tká se v regionu a z plátna vznikají originální kousky.  Do sedmičky jedinečných produktů z jesenických hor přibylo prvotřídní maso z farmy Martina Chyly.

Nově se k originálním jesenickým výrobkům řadí i hrnce a pánve z Kolimaxu, javornické společnosti, která navázala na více než stoletou tradici a dodává na trh kvalitní české nádobí.

Audio záznam z certifikace k poslechu zde:

MAS – Média